תומר אלמוג מאמן ריצה וכושר . מאמן מנטלי .

השפעת המוזיקה על התמדה והנאה באימון גופני כגון ריצה וחדר כושר

מחקרים רבים בוחנים את הדרכים בהן ניתן להגביר את ההנאה מהפעילות הגופנית ולשפר את רמת ההתמדה. אחד הנושאים המעניינים שעלו הוא תפקיד המוזיקה באימון גופני והשפעתה על החוויה הרגשית והפיזית של המתאמנים. מחקר עדכני בחן קבוצת מתאמנים שהאזינו למוזיקה במהלך האימונים והראה כי השפעתה החיובית מתבטאת בהגברת ההנאה מהפעילות הגופנית ואף בהגברת ההתמדה לאורך זמן.

השפעת המוזיקה על התחושות הסובייקטיביות במהלך האימון

המחקר בדק את תחושותיהם של המתאמנים באמצעות שאלונים וראיונות, והתוצאות היו מרתקות. רוב המשתתפים דיווחו כי המוזיקה השפיעה בצורה חיובית על הרגשתם במהלך הפעילות. המוזיקה תרמה לשיפור במצב הרוח, לתחושת אנרגיה מוגברת ולתחושת "זרימה"– אותה תחושה שבה הגוף והנפש עובדים בהרמוניה מוחלטת. תחושת הזרימה נתפסת כאחד הגורמים המרכזיים בהגברת ההנאה והסיפוק מהאימון.

מדוע מוזיקה מגבירה את ההנאה וההתמדה שלנו בפעילות הגופנית?

המוזיקה מצליחה לשנות את החוויה הסובייקטיבית שלנו באימון וליצור הקשרים חיוביים בין התחושות הגופניות לבין הצלילים. מתאמנים עשויים לחוות קושי מסוים במהלך אימון גופני, בעיקר כאשר מדובר בפעילויות הדורשות מאמץ כמו ריצה או רכיבה על אופניים. המוזיקה משמשת מסיח דעת ממאמץ פיזי ומסייעת למתאמנים להתמקד בקצב, בתנועה ובתחושות נעימות, וכך לחוש פחות עומס.

בנוסף, למוזיקה יש יכולת לחזק תחושות חיוביות כמו שמחה והתלהבות, באמצעות גירוי של הורמונים כמו דופמין וסרוטונין. המחקר הצביע על כך שהמוזיקה מצליחה לשפר את התחושה הכללית של המתאמן, אשר מוביל לכך שהפעילות מורגשת בחוויה כקלילה ומהנה יותר, ומאפשרת לאנשים לדחוף את עצמם להשגת הישגים נוספים.

מחקרים נוספים על השפעת המוזיקה על ביצועים גופניים

מחקרים נוספים הראו כי למוזיקה יש השפעה משמעותית גם על ביצועים גופניים. במחקר שהתבצע באוניברסיטת ברונל בלונדון, נמצא כי משתתפים שהאזינו למוזיקה בקצב מהיר הגבירו את מהירות הריצה שלהם והשיגו תוצאות טובות יותר בהשוואה לאלה שהתאמנו ללא מוזיקה. הקצב המהיר של המוזיקה סייע להם לשמור על קצב אימון גבוה יותר ולקיים קצב ריצה מהיר ומדוד.

אף נמצא שלמוזיקה יש השפעה על הדופק ועל קצב הנשימה במהלך אימון. מתאמנים שהאזינו למוזיקה בקצב מהיר הצליחו להעלות את קצב הלב שלהם בצורה מבוקרת ואחידה, דבר שסייע לשיפור סיבולת לב-ריאה ויעילות הלב. מוזיקה בקצב נמוך יותר, המוסיקה, יכולה לשמש כאמצעי להתאוששות ולרגיעה לאחר האימון, ובכך לתרום להורדת מתח הגוף.

חוויות המתאמנים במחקר וההיבט הרגשי

רוב רובם של המשתתפים במחקר דיווחו על כך שהמוזיקה תרמה באופן משמעותי לתחושת הסיפוק וההנאה מהאימון. רבים מהם ציינו כי החוויה הכללית הייתה "מעצימה" ו"מעוררת השראה", "ומהווה נקודת חוזק" וכי המוזיקה נתנה להם תחושת ביטחון עצמי ותחושת סיפוק אישי. המשתתפים הסבירו כי בזכות המוזיקה הם יכלו להיכנס למצב רגשי חיובי, מה שמסייע להם להמשיך ולבצע את הפעילות לאורך זמן, גם אם האימון עצמו היה מאתגר.

במחקר נמצא כי המוזיקה תורמת להרגשת מוטיבציה פנימית, מה שגורם למתאמנים לראות באימון פעילות חיובית ולהמשיך בה באופן קבוע. היכולת לראות את האימון כחוויה נעימה מתעצמת כאשר היא מלווה במוזיקה אהובה, אשר יכולה לעודד תחושת "בריחה" ולשפר את המוטיבציה הכוללת.

פלייליסט מומלץ לאימון

לפי מחקרים, קצב המוזיקה המומלץ לאימון גופני נע בין 120 ל-140 פעימות לדקה (BPM) אם כי לרצים הקצב המומלץ לריצה נכונה הוא 140-180 BPM. קצב זה ממריץ ומסייע לשמירה על קצב תנועה אחיד ומוטיבציה גבוהה. להלן פלייליסט מומלץ, המשלב שירים בקצב משתנה שמתאים לחימום, לאימון אינטנסיבי ולהתאוששות:

חימום:

"Eye of the Tiger" – Survivor (BPM: 109)

"Happy" – Pharrell Williams (BPM: 160 – לחימום דינמי ומעורר)

חלק עיקרי:

"Can’t Hold Us" – Macklemore & Ryan Lewis (BPM: 146)

"Stronger" – Kanye West (BPM: 104)

"Born to Run" – Bruce Springsteen (BPM: 147)

"Lose Yourself" – Eminem (BPM: 171 – מעורר מוטיבציה לפוש נוסף)

קירור והתאוששות:

"Chill Out" – John Lee Hooker (BPM: 95 – להרגעה)

"Let It Be" – The Beatles (BPM: 73 – תחושה של סיום מרגיע)

לסיכום

האזנה למוזיקה במהלך אימון גופני מתגלה כגישה אפקטיבית ומומלצת להגברת ההנאה וההתמדה בפעילות. השפעת המוזיקה נובעת מכמה גורמים: היכולת שלה להסיח את הדעת ממאמץ פיזי, לתרום למצב רוח חיובי ולהגביר את המוטיבציה. כעת, עם הכלים שבמחקר, מתאמנים יכולים לבחור מוזיקה שתלווה אותם במהלך האימון ותגביר את החוויה החיובית.

היי, כיף לראות אותך כאן, הצעד הנכון לפעילות גופנית קבועה

התקשר עוד היום או השאר פרטים